previous arrow
next arrow
Slider

CE FACI PENTRU TINE, PIERE ODATĂ CU TINE. CE FACI PENTRU ALȚII... RĂMÂNE!

SCRISOARE DE LA O BABĂ CĂTRE TINERI

LILI CRACIUN

(foto: justitieoarba.ro)

„Eu le-aș retrage dreptul la vot tuturor pensionarilor […]
Păi, cum să-mi decidă mie viitorul un moș senil care iese din secția de votare și dă colțu’?!?”
– scria un tânăr într-un mesaj postat pe facebook.

Dragii mei tineri, când încă făceați pipi în pantaloni și caca la oliță, moșul acesta era ceva mai tânăr. Și vă era părinte. Da, poate acum este senil și azi sau mâine va da colțul. Însă ar trebui să vă aduceți aminte că, pe vremuri, vă ștergea la fund, punea reșoul în priză să facă cald când vă schimba scutecul sau vă ținea în brațe, legănându-vă, acoperindu-vă cu pături, ca să nu vă fie frig în casele pe care comunismul le ținea la limita înghețului. Moșul acesta își rupea hainele, ca să vă aducă două portocale sau o bucată de carne. Apoi vă spunea, zâmbind, să mâncați totul întrucât el este sătul, cu toate că-i chiorăiau mațele de foame. Se scula la două noaptea (vară sau iarnă) ca să prindă o sticlă de lapte, tot pentru voi. Tot el vă trimitea pachete pline cu bunătăți la căminul studențesc (precum și bani), în timp ce el cu baba lui (și ea mai tânără pe atunci) mâncau zile în șir fasole, cartofi sau borș de sfeclă. Voi cheltuiați banii pe bere cu prietenii; ei lăcrimau acasă, bând o cană de apă și numărându-și fiecare bănuț pentru copilul lor.

Mai înainte de a da cu pietre în bătrânul care vă este părinte, bunic, vecin, unchi sau mătușă, gândiți-vă că fără ei nici măcar n-ați fi existat. Spuneți că au fost lași pentru că nu s-au împotrivit regimului comunist. Poate că aveți dreptate. Însă au fost lași și pentru ca să existați voi. Au fost lași și ca să vă apere pe voi. V-ar fi fost mai bine la casa de copii, cu părinții uciși sau în închisori?!? Curajul lor – dacă ar fi fost – era unul dement într-o societate care-ți punea pumnul în gură și te băga la pușcărie sau te ucidea în bătaie. Un asemenea curaj v-ar fi făcut orfani, cu siguranță. Ați fi fost mai fericiți? Ați mai fi avut astăzi aceste drepturi (chiar și acela de a fi nesimțiți!) dacă n-ar fi murit oameni în 1989? Puteau să trăiască și să ajungă astăzi moși și babe. Să nu le pese, să stea acasă, să-și păzească spatele.

Nu cred într-un viitor condus de un asemenea tânăr. Nu cred într-un viitor în care ne batem joc unii de alții, tinerii de bătrâni pentru că sunt mai în vârstă sau mai neputincioși, bătrânii de tineri pentru că sunt imberbi și fără experiență. Nu cred într-un viitor în care nu avem respect unii față de alții. Nu cred într-un viitor în care drepturile se acordă numai unora. Sper ca tocmai tinerii să fie primii care să vocifereze împotriva unor astfel de discriminări. Și mai trăiesc cu speranța că asemenea specimene sunt rare, că tinerii își iubesc părinții și bunicii bătrâni, la fel cum cei din urmă își iubesc copiii și nepoții. Altfel, s-ar alege praful de lumea asta.

AUTOR: LILI CRĂCIUN
SURSA:

https://justitieoarba.com/2016/12/11/scrisoare-de-la-o-baba-catre-tineri/

Tagged with:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

REGULI OBLIGATORII PENTRU POSTARE COMENTARII PE BLOGUL LUI TOMIS THE CAT:

Vă rugăm să comentaţi la obiect, referindu-vă strict la conţinutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene sau “epitete”, atacurile de orice fel la persoana autorului articolului, afişarea de anunţuri publicitare sau linkuri prin care sunt promovate ateismul, satanismul, anticreştinismul, rasismul, fascismul, comunismul, precum şi jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori care au scris un comentariu, se vor sancţiona drastic prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrală a comentariului sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului celui care şi-a permis să încalce acest Regulament.

Blogul lui Tomis the Cat nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora, revenind, integral, autorului comentariului.
error: Content is protected !!