previous arrow
next arrow
Slider

CE FACI PENTRU TINE, PIERE ODATĂ CU TINE. CE FACI PENTRU ALȚII... RĂMÂNE!

“PRIMA CASĂ” PENTRU PERSOANELE CU HANDICAP ȘI NOILE DREPTURI PE CARE LE VOR AVEA CETĂȚENII CU DIZABILITĂȚI.

PROGRAMUL PRIMA CASA PENTRU PERSOANELE CU HANDICAP DIN ROMANIA

Persoanele adulte cu orice grad de handicap vor putea beneficia de credit de la stat, în limita a 60.000 de euro, în cadrul unui program derulat prin Autoritatea Națională a Persoanelor cu Handicap, conform unui proiect legislativ inițiat la Senat.

Proiectul prevede, de asemenea, noi drepturi pentru persoanele cu dizabilități – tratament balnear gratuit o dată pe an, accesul la transportul în comun sau la infrastructură, la clădirile și spațiile publice, norme europene existente deja în alte țări și pe care țara noastră va fi obligată să le pună în practică.

Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea persoanelor cu handicap

Art. 27 – Alin. (1) Persoanele adulte cu orice grad de handicap pot beneficia de credit a cărui dobândă se suportă din bugetul de stat, prin transferuri de la bugetul Autorității Naționale a Persoanelor cu Handicap la bugetele direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului județene, respectiv locale, în baza unui contract privind angajamentul de plată al dobânzii pentru achiziționarea unei locuințe și pentru adaptarea acesteia conform nevoilor individuale de acces, precum și pentru achiziționarea unui singur autovehicul, cu condiția plății la scadență a ratelor creditului. Pragul valorii creditelor acordate vor fi limitate la suma de 60.000 de euro pentru achiziționarea unei locuințe, 10.000 de euro pentru amenajarea locuinței în funcțiile de nevoile necesare și suma de 10.000 de euro pentru achiziționarea unui autovehicul. În cazul achiziționării de autovehicule adaptate special pentru transportul persoanelor cu dizabilitate, dependente de scaunul cu rotile, valoarea creditului nu poate depăși 20.000 de euro. Perioada de rambursare pentru aceste credite va fi de 30 de ani pentru locuință, 15 ani pentru autovehicul și 10 ani pentru creditul pentru amenajarea locuinței.

Pentru a facilita accesul persoanelor cu handicap în clădirile și spațiile publice, autoritățile, furnizorii de servicii sociale, precum și reprezentanții societății civile vor avea obligația să promoveze și să respecte și să garanteze toate drepturile persoanelor cu handicap, conform convențiilor internaționale. Astfel, fiecare clădire publică va fi prevăzută încă din faza de construcție cu accesul persoanelor cu dizabilități. În privința transportului și a infrastructurii, toți operatorii de taxi vor fi obligați să dețină măcar o singură mașină cu scaun cu rotile, adaptat nevoilor persoanelor cu handicap.

Art. 24 – (1) Persoanele cu orice tip de handicap beneficiază de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet interregio cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele, cu navele pentru transport fluvial și cu avionul pentru transportul aerian, pentru 12 călătorii dus-întors pe anul calendaristic.

De toate aceste drepturi vor beneficia atât persoanele cu handicap, cât și însoțitorii și asistenții personali ai acestora.

Nu în ultimul rând, persoanele cu dizabilități vor beneficia de un bilet gratuit de tratament balnear, în cursul unui an, sau un tichet valoric echivalent cu cel decontat de Casa de Pensii pentru un sejur balnear privat, pe teritoriul țării.

AUTOR ARTICOL: TRAIAN DOBRE

SURSA:
legestart.ro/prima-casa-pentru-persoanele-cu-handicap-ce-drepturi-noi-vor-avea-cetatenii-cu-dizabilitati

2 thoughts on ““PRIMA CASĂ” PENTRU PERSOANELE CU HANDICAP ȘI NOILE DREPTURI PE CARE LE VOR AVEA CETĂȚENII CU DIZABILITĂȚI.”

  • S-ar putea bucura de acestea și cetățenii români reveniți în țară cu pensia muncită în afara țării?

    • @ Rodelinda Scheel

      Acest proiect de lege este conceput pentru oamenii aflați în suferință (persoane care au nevoi speciale, dizabilități, un anumit grad de handicap). Dacă un cetățean român revenit în țară se îmbolnăvește (Doamne ferește!) și în urma evaluării sale de către Comisia D.G.A.S. este încadrat într-o anumită categorie de persoană cu handicap, DOAR ÎN ACEST CAZ are dreptul să beneficieze de efectele legii (în cazul fericit în care acest proiect de lege va fi aprobat de Senat și de Camera Deputaților iar ulterior va fi promulgat de președintele României și publicat în Monitorul Oficial).
      Dacă opoziția “constructivă” va pune permanent bețe în roate, dacă va ataca și va reataca la Curtea Constituțională, dacă președintele Iohannis se va opune și el (așa cum are obiceiul să fie Președintele Bețe-n Roate) atunci această lege nu va fi adoptată niciodată și va rămâne doar un vis frumos pentru oamenii bolnavi și necăjiți care au nevoie disperată să-și cumpere o locuință în rate FĂRĂ DOBÂNDĂ…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

REGULI OBLIGATORII PENTRU POSTARE COMENTARII PE BLOGUL LUI TOMIS THE CAT:

Vă rugăm să comentaţi la obiect, referindu-vă strict la conţinutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene sau “epitete”, atacurile de orice fel la persoana autorului articolului, afişarea de anunţuri publicitare sau linkuri prin care sunt promovate ateismul, satanismul, anticreştinismul, rasismul, fascismul, comunismul, precum şi jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori care au scris un comentariu, se vor sancţiona drastic prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrală a comentariului sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului celui care şi-a permis să încalce acest Regulament.

Blogul lui Tomis the Cat nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora, revenind, integral, autorului comentariului.
error: Content is protected !!