previous arrow
next arrow
Slider

CE FACI PENTRU TINE, PIERE ODATĂ CU TINE. CE FACI PENTRU ALȚII... RĂMÂNE!

IONATAN PIROŞCA – CEL MAI VALOROS POET EVANGHELIC ROMÂN – A TRECUT ÎN VEŞNICIE

Deşi suntem aproape de zorii zilei, am aflat o veste care mi-a zdrobit inima.
Cel mai mare poet evanghelic român IONATAN PIROŞCA a trecut în veşnicie, aseară. Domnia sa suferea de mai mult timp de o afecţiune foarte gravă a ficatului şi era imobilizat la pat din cauza unei paralizii evolutive.
Domnul Dumnezeu a văzut suferinţele dumnealui şi a hotărât să-l ia dintre noi pe acest om scump, un adevărat slujitor al Împărăţiei Cereşti.

Această ştire foarte tristă este confirmată chiar de doamna SORINA PIROŞCA, soţia marelui poet. În această seară la orele 22.07, dânsa a anunţat pe blogul personal, următoarele :

“Aceste rânduri aş dori să le dedic, cu toată tristeţea, celui care – până în această seară – a fost soţul meu: Ionatan Piroşca.
Dumnezeu a hotărât să îl cheme Acasă; mă bucur pentru el şi plâng pentru mine…
De acum, durerile lui au dispărut ca o perdea de fum iar sufletul lui, curat şi plin de pace, şi-a găsit locul binemeritat…
Amintiţi-vă de el (voi, cei care l-aţi cunoscut) doar în simţiri frumoase şi bucuraţi-vă de ceea ce v-a dăruit cu tot sufletul, prin scrierile sale ! Să-i fie odihna nesfârşită, în iubire şi pace !”

(Sorina Piroşca – vineri 16 aprilie 2010 – ora 22.07)

IONATAN PIROŞCA (1958-2010) - CEL MAI VALOROS POET EVANGHELIC ROMÂN

Poetul IONATAN PIROŞCA s-a născut în ziua de 20 mai 1958 în Brăila
într-o familie în care a avut parte de o educaţie deosebită în ceea ce priveşte credinţa în Cuvântul Sfânt al lui Dumnezeu.
Încă din copilărie, Ionatan a început să scrie poezii, demonstrând că a fost hărăzit de Providenţă cu un dar deosebit.

Între anii 1984 şi 1991, cu toate că Ionatan Piroşca a primit în cadrul festivalelor naţionale de poezie o mulţime de premii pentru activitatea sa, totuşi cariera sa literară a avut de suferit din cauza regimului totalitar.
Abia după prăbuşirea dictaturii comuniste, în anul 1994, Ionatan Piroşca
a putut să-şi publice primul său volum de poezii dintr-o serie care cuprindea patru volume.
În anul 2001 Ionatan Piroşca a fondat cercul literar CUVINTE LA SCHIMB prin care a contribuit la formarea reliefului culturii evanghelice româneşti.
Din acest cerc literar au făcut parte circa 200 de tineri poeţi români,
iubitori ai literaturii creştine.
În anul 2005, a primit Premiul de creaţie literară “Ioan Alexandru”.
Era membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Deşi nu l-am cunoscut personal pe Ionatan Piroşca, vă pot spune că aveam
o excelentă colaborare cu domnia sa în calitatea noastră de bloggeri evanghelici. Ne promovam reciproc şi câteodată mai discutam pe Yahoo Messenger, dar de câteva luni de zile, Ionatan nu mai avea puterea să mai stea în faţa calculatorului, având dureri mari, atât din cauza unei rupturi de menisc, cât şi datorită agravării patologiei hepatice maligne.

Am rămas în sufletul meu cu o impresie deosebită despre acest minunat om
al lui Dumnezeu care în ciuda suferinţelor sale trupeşti, a avut bunătatea
să facă posibilă lectura on-line a unei capodopere a literaturii universale.
Ionatan a preluat pe blogul său, toată cartea CREŞTINISMUL REDUS LA ESENŢE (CREŞTINISM PUR ŞI SIMPLU) scrisă de marele apologet
C.S. LEWIS, un reputat profesor universitar de la Oxford.
Vă daţi seama ce efort deosebit a făcut Ionatan timp de zile şi săptămâni
în faţa calculatorului ca să stea şi să copieze cuvânt cu cuvânt, o carte superbă pe care dânsul a dorit să o prezinte publicului din România, mai ales că această operă literară de excepţie nu se găseşte nicăieri în librăriile româneşti.

Am plăcerea să vă prezint câteva dintre operele literare ale acestui mare poet evanghelic român care lasă un gol imens în cultura şi inimile noastre:

1. Cu faţa la Cruce (1984)
2. Tabla înmulţirii cu cerul (1998)
3. Sabia Domnului şi a lui Ghedeon sau Subordonarea suverană (1999 – eseuri)
4. Poema iubirii (2001)
5. Liniştea dintre două tăceri (2004)
6. Ferestrele Împărăţiei (2006)
7. Iertare pentru ghimpi (2007)
8. Trecerea prin icoană (2009 volumul 1)
9. Îngerul cel mai scurt înspre mâine şi alte povestiri (2009)
10. Trecerea prin icoană (2010 volumul 2 ) – la care Ionatan încă mai lucra…

Vă invit cu drag să vizionaţi două secvenţe video cu poetul Ionatan Piroşca, recitând el însuşi poeziile sale… Poate că mulţi dintre voi l-aţi cunoscut personal şi vă veţi bucura să-l revedeţi în imaginile de mai jos dar cea mai mare bucurie va fi când într-o zi ne vom revedea cu toţi credincioşii în Împărăţia lui Dumnezeu !

Doresc din toată inima ca bunul Dumnezeu să mângâie inima îndurerată a doamnei PIROŞCA SORINA care în calitatea sa de soţie, a fost alături de marele poet până în momentul trecerii sale în veşnicie.
Domnul să dea putere întregii familii pentru a putea trece prin această grea încercare şi despărţire temporară de scumpul lor Ionatan !

La revedere, dragul meu Ionatan… Să ne revedem cu bine în Rai !

UPDATE :

Luni, 19 aprilie 2010, la ora 12, va începe serviciul funerar la Biserica Baptistă Metanoia din Brăila, str. Diana 9, la care va participa pastorul
Cornel Boingeanu (Biserica Baptistă Sfânta Treime din București).

La ora 13.00 este programată plecarea spre cimitirul din Chișcani
(la circa 10 km de Brăila); transportul va fi asigurat pentru toți cei prezenți.

SURSA:
http://sorinalukacs.wordpress.com/2010/04/16/sotului-meu/

IONATAN PIROSCA - SERVICIUL DE INMORMANTARE

4 thoughts on “IONATAN PIROŞCA – CEL MAI VALOROS POET EVANGHELIC ROMÂN – A TRECUT ÎN VEŞNICIE”

 • LA A TA CHEMARE VIN
  ‘NAINTEA TA PĂȘESC
  ȘI-N SÂNGELE CE-ODATĂ A CURS
  CAUT SĂ MĂ MÂNTUIESC

  LA TINE VIN CU DRAG,
  MÂNTUITOR IUBIT
  MĂ SPALĂ-N SÂNGELE-ŢI VĂRSAT
  PE GOLGOTA-ŢI JERTFIT.

 • Mulţumesc mult (atât în nume personal, cât şi în numele lui Ionatan) pentru cuvintele de apreciere! E un gest minunat şi creştinesc să apreciezi un om care a trăit pentru ceea ce a dăruit: poezia.

  • Sărut mâna! Cu multă plăcere, cu tot respectul şi cu toată dragostea deşi nu am avut plăcerea şi bucuria să-l cunosc pe Ionatan decât pe Yahoo Messenger şi prin e-mail… Este foarte grea despărţirea şi foarte dureroasă chiar dacă ştim că este temporară şi într-o zi ne vom revedea sus în Ceruri în prezenţa lui Dumnezeu şi a Domnului Iisus Hristos. Eu l-am pierdut pe tatăl meu când dânsul avea numai 47 de ani şi am suferit enorm… ştiu ce înseamnă această durere şi sunt alături de dvs. Domnul să vă dea multă putere, să vă mângâie inima şi să reverse peste dvs PACEA SA care vine de sus din Cer. Împreună cu soţia mea, vă dăruim versetul FILIPENI 4:8

   Fiţi binecuvântată!

 • Se pare că Domnul începe să-şi ia copiii acasă de pe acest pământ al suferinţei, din această vale a plângerii. E trist şi greu pentru familie şi pentru prieteni, însă este o binecuvântare pentru fratele Ionatan. Dumnezeu să mângâie familia îndurerată! Amin!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

REGULI OBLIGATORII PENTRU POSTAREA COMENTARIILOR PE BLOGUL LUI TOMIS THE CAT:

Vă rugăm să comentaţi la obiect, referindu-vă strict la conţinutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene sau “epitete”, atacurile de orice fel la persoana autorului articolului, afişarea de anunţuri publicitare sau linkuri prin care sunt promovate ateismul, satanismul, anticreştinismul, rasismul, fascismul, comunismul, precum şi jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori care au scris un comentariu, se vor sancţiona drastic prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrală a comentariului sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului celui care şi-a permis să încalce acest Regulament.

Blogul lui Tomis the Cat nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora, revenind, integral, autorului comentariului.
error: Content is protected !!