previous arrow
next arrow
Slider

CE FACI PENTRU TINE, PIERE ODATĂ CU TINE. CE FACI PENTRU ALȚII... RĂMÂNE!

CEDO ȘI PERICOLUL IMPUNERII PARTENERIATELOR CIVILE ÎN ROMÂNIA INTUIT DE AVOCATUL PETER COSTEA

DOI TINERI FRUMOSI SI DESTEPTI CARE ABIA ASTEAPTA SA PLECE IN LUNA DE MIERE

E posibil ca CEDO să impună României să legifereze parteneriatele civile? Nu este exclus, chiar în acest an. O veste în acest sens a fost publicată ieri:

https://adevarul.ro/news/eveniment/romania-audiata-cedo-cauza-nu-legislatie-privind-parteneriatul-civil-1_5e31748a5163ec427190cc34/index.html

Codul Civil adoptat în România în 2009 interzice (1) căsătoriile homosexuale în România; (2) recunoașterea în România a căsătoriilor homosexuale încheiate în străinătate; (3) parteneriatele civile în România; (4) recunoașterea în România a parteneriatelor civile încheiate în străinătate; si (5) echivalarea parteneriatelor civile, în caz că vor fi instituite, cu căsătoria naturală.

Aceste prevederi ale Codului Civil sunt încă în vigoare în România, dar Europa devine tot mai interesată de abrogarea lor, atât prin acțiuni interne, cât și externe. Cele din urmă se manifestă prin presiuni din partea Parlamentului European și, mai ales, a Curții Europene a Drepturilor Omului. Până în prezent, toate aceste asalturi au eșuat.

Zilele acestea, însă, ne confruntăm cu un alt asalt, serios și iminent, și anume acțiunea a 21 de cupluri homosexuale din România la CEDO. Obiectivul lor este ca CEDO să forțeze România să adopte o legislație internă care să instituie parteneriatele civile în România.

În iunie 2018, Curtea Europeană de Justiție a emis decizia Coman vs România. Cu toate că presa din România și cea internațională a afirmat contrariul, dl Coman a pierdut cazul. A câștigat doar o mică parte din el, și anume rezidența în România a bărbatului american cu care trăiește. Dl Coman a pierdut cea mai mare parte a cazului, în speță, solicitarea ca România să-i recunoască „căsătoria”, astfel abrogând unul din paragrafele din Codul Civil enunțate mai sus. „Soțul” dlui Coman are dreptul de rezidență în România, dar nimic altceva.

Homosexualii României au pus la cale o strategie indirectă, dar de lungă durată. La nivel politic nu există voință în România pentru instituirea parteneriatelor civile. Doar USR și ALDE au lansat inițiative legislative în acest sens, care, însă, nu au trecut de comisiile din Parlament. Amintesc aici din nou: ALDE nu este un partid conservator. Acțiunea ALDE în România a fost făcută sub presiunea grupului ALDE din Parlamentul European

În consecință, homosexualii României încearcă la CEDO. Șansele lor de reușită sunt semnificative. CEDO a impus deja Greciei și Italiei să instituie parteneriatele civile. Nu este exclus să i se impună și României același lucru. Personal, sunt îngrijorat și cred că orice persoană de bunăcredință care crede în democrație și stat de drept trebuie să fie îngrijorată. Parteneriatele civile nu sunt o chestiune trivială. Sunt o chestiune fundamentală care trebuie să ia în considerare aspectele de civilizație, tradiție și cultură a fiecărei țări. Este anti-democratic, în opinia mea, pentru ramura judecătorească a statului, să impună legislativului ce legi să dea, când și cu ce conținut. După cum nici legislativul nu poate impune judiciarului cum să decidă cazurile ori să interpreteze Constituția și legile țării. Asta e o anomalie incompatibilă cu democrația, statul de drept și separarea puterilor în stat.

Chiar și mai mult, ar trebui să ne îngrijoreze faptul că o structură suprastatală pe care nici unul dintre noi nu am ales-o, poate să impună tipul de legislație internă pe care România trebuie să o adopte. Zidurile care protejează democrația și suveranitatea națională sunt astfel surpate.

Adaug, în plus, că orientarea sexuală nici măcar nu este menționată în Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Acum poate înțelegeți de ce sunt sceptic față de această instituție, CEDO, care se crede deasupra statului național, nu dă socoteală nimănui pentru deciziile ei și poate emite cele mai anti-democratice și bizare decizii cu care suntem condamnați să trăim. Mă opun!

Avocat Peter Costea

SURSA:
https://www.facebook.com/PeterCosteaEuroparlamentar/posts/2194454790657905

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

REGULI OBLIGATORII PENTRU POSTARE COMENTARII PE BLOGUL LUI TOMIS THE CAT:

Vă rugăm să comentaţi la obiect, referindu-vă strict la conţinutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene sau “epitete”, atacurile de orice fel la persoana autorului articolului, afişarea de anunţuri publicitare sau linkuri prin care sunt promovate ateismul, satanismul, anticreştinismul, rasismul, fascismul, comunismul, precum şi jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori care au scris un comentariu, se vor sancţiona drastic prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrală a comentariului sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului celui care şi-a permis să încalce acest Regulament.

Blogul lui Tomis the Cat nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora, revenind, integral, autorului comentariului.
error: Content is protected !!