PARIUL LUI PASCAL
UN POPOR CARE ALEGE POLITICIENI CORUPTI SI TRADATORI NU ESTE VICTIMA CI COMPLICE
TITU MAIORESCU - EU NU VOI PERMITE CA ULITA SA NE FACA LEGI
previous arrow
next arrow
Slider

CE FACI PENTRU TINE, PIERE ODATĂ CU TINE. CE FACI PENTRU ALȚII... RĂMÂNE!

BISERICA GRECO-CATOLICĂ PROTESTEAZĂ DIN CAUZA NOMINALIZĂRII PREFERENȚIALE A BISERICII ORTODOXE ÎN NOUA CONSTITUȚIE

CARDINALUL LUCIAN MUREȘAN - BISERICA GRECO-CATOLICĂ
CARDINALUL LUCIAN MUREȘAN – BISERICA GRECO-CATOLICĂ

Nr. 586/13
Blaj, 27 iunie 2013

Domniei Sale,
Domnului Crin Antonescu
Preşedintele Senatului
Preşedinte al Comisiei de Revizuire a Constituţiei

Stimate Domnule Preşedinte,

Înaintez prin prezenta PROTESTUL OFICIAL al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, faţă de lipsa de transparenţă și consultare cu care Comisia de revizuire a lucrat la modificarea Constituţiei României, prejudiciind astfel întregul proces de modificare a legii fundamentale a unui stat de drept. Este inacceptabil ca această comisie să nu fi comunicat zilnic, oficial, textele discutate zi de zi şi motivaţia din spatele votului, părțile interesate fiind nevoite să afle din presă despre forma articolelor votate.

Conform ştirilor din presă, nici un articol din viitoarea Constituţie nu a suferit mai multe modificări decât cel referitor la rolul istoric al cultelor “în constituirea și modernizarea Statului Român”. Astfel:

● 5 iunie – Comisia de revizuire a Constituției a respins amendamentul care ar fi recunoscut rolul istoric al Bisericii Ortodoxe Române și al altor Biserici și Culte religioase la făurirea României.
● 8 iunie – Într-un interviu televizat la Digi24, unde aţi vorbit despre respingerea amendamentului respectiv, ați adus în discuție un preambul la Constituție care “ar putea face referire la rolul unor instituţii, Biserică sau Casa Regală, pentru rolul lor extrem de important în ce înseamnă evoluţia Statului”.
● 12 iunie – Inclusiv senatorul PSD Ioan Chelaru a vorbit despre un eventual preambul la Constituție. În legătură cu includerea unui articol cu rolul cultelor, acesta a spus: “Este deja o formulă gândită ori o să facem un preambul”.
● 13 iunie – După ce inițial l-au respins, membrii Comisiei de revizuire au adoptat cu 20 de voturi amendamentul în forma: “România recunoaşte rolul istoric în constituirea statului român al Casei Regale, Bisericii Ortodoxe şi a celorlalte culte religioase”.
● 13 iunie – Deputatul și vicepreşedintele PDL Ioan Oltean, noul membru al Comisiei, a fost de părere că Biserica Ortodoxă ar trebui trecută în amendament înaintea Casei Regale.
● 17 iunie – Amendamentul a fost schimbat din nou prin vot, acesta având noua formulă: “România recunoaşte rolul istoric, în constituirea și modernizarea statului român, al bisericii ortodoxe şi al celorlalte culte religioase, al Casei Regale şi al minorităţilor naţionale” (cf. Mediafax).
● 18 iunie – Cu o zi înainte de votul final pe textul fundamental, articolul mai sus amintit devine: “România recunoaşte rolul istoric, în constituirea şi modernizarea statului român, al Bisericii Ortodoxe şi al celorlalte culte religioase recunoscute de lege, al Casei Regale şi al minorităţilor naționale” (cf. Hotnews). Articolul nu mai e parte din preambul, ci din art.1 al viitoarei Constituţii.

În primul rând, din modul cum acest articol a suferit modificări de 180 de grade în decurs de 14 zile, rezultă clar că membrii acestei comisii au cedat la presiuni. Prin includerea acestui articol, Constituţia a fost transformată din carte de principii – care ar trebui să se aplice egal tuturor – într-o carte de istorie, iar adevărul istoric nu poate fi stabilit prin consens sau în urma votului unei comisii.

Menţionăm că nu Biserica Greco-Catolică a inițiat amendamentul din Constituție ce face referire la rolul istoric al cultelor în făurirea României. Dacă, însă, Comisia a votat ca în Constituţie să apară referinţe istorice, atunci adevărul istoric trebuia menționat în întregime, la fel cum a făcut-o şi Constituția din 1923 şi 1938.

În al doilea rând, dorim să ştim în baza cărui vot şi argument a apărut peste noapte, din 17 pe 18 iunie, în textul final, adăugarea că numai cultelor “recunoscute de lege” le sunt recunoscute meritele în făurirea statului Român. Conform acestui articol din viitoarea Constituţie, meritele istorice de netăgăduit ale unor culte vor fi condiționate de recunoaşterea actuală a acestora de către stat. Astfel, acest articol îi permite statului să rescrie istoria, statul putând scoate în afara legii o Biserică și, astfel, să nu mai recunoască meritele acesteia la făurirea României, iar acest lucru să fie perfect constituţional.

Această formulare creează premisele repetării situației din 1948 când Biserica Greco-Catolică a fost scoasă în afara legii de către comuniști şi s-a încercat scoaterea ei din istorie, ceea ce stârnește profundă îngrijorare în rândul comunității greco-catolice. Îngrijorarea este fundamentată și de faptul că din Comisia de modificare a Constituției a făcut parte domnul deputat și vicepreşedinte PDL Ioan Oltean, care recent a inițiat un nou proiect de lege pentru îngrădirea drepturilor Bisericii Greco-Catolice. Tot domnia sa a stat la baza unei modificări din articolul mai sus menţionat.

Nu în ultimul rând, găsim că este inadmisibil ca o astfel de modificare constituțională să nu fie discutată la nivelul întregii societăți și cu toate cultele din România. Modificări majore la acest articol s-au făcut cu 24 de ore înaintea votului final, astfel încât nici un alt cult din România să nu-şi poată expună punctul de vedere.

Din lipsa acestei consultări obligatorii, această decizie unilaterală a Comisiei de revizuire generează în mod nenecesar discordie socială și deschide calea statului spre intoleranţă, discriminare şi abuzuri, cum s-a văzut și în trecut. Modul cum această comisie a tratat un subiect atât de sensibil este un exemplu care dovedește de ce este imperativ ca în noua Constituție statul să garanteze libertatea religioasă și să definească clar ce este aceasta.

În concluzie, ne declarăm DEZAPROBAREA faţă de textul final al articolului 1 din viitoarea Constituție şi ne rezervăm dreptul de a iniția acţiunile pe care le considerăm necesare pentru a ne asigura că viitoarea Constituție va garanta drepturi egale tuturor cetăţenilor României, indiferent de confesiune sau credinţă.

Cu stimă,

† CLAUDIU LUCIAN POP
Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore

† Cardinal LUCIAN MUREȘAN
Arhiepiscop Major

SURSA: BRU.RO (SITE-UL BISERICII ROMÂNE UNITE CU ROMA):

www.bru.ro/blaj/biserica-greco-catolica-protesteaza-oficial-fata-de-modul-de-revizuire-a-constitutiei/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

REGULI OBLIGATORII PENTRU POSTARE COMENTARII PE BLOGUL LUI TOMIS THE CAT:

Vă rugăm să comentaţi la obiect, referindu-vă strict la conţinutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene sau “epitete”, atacurile de orice fel la persoana autorului articolului, afişarea de anunţuri publicitare sau linkuri prin care sunt promovate ateismul, satanismul, anticreştinismul, rasismul, fascismul, comunismul, precum şi jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori care au scris un comentariu, se vor sancţiona drastic prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrală a comentariului sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului celui care şi-a permis să încalce acest Regulament.

Blogul lui Tomis the Cat nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora, revenind, integral, autorului comentariului.
error: Content is protected !!